L’Estació Meteorològica

Llibre Museu de la Mina Vella

Des de 1982 la companyia ha estat recollit dades meteorològiques a la finca de ca l’Eudald, actual seu del Museu de la Mina Vella. Aquestes han proporcionat unes sèries de dades, que ja superen els trenta anys, que han servit per estudiar la climatologia de la nostra població.

Si bé en un principi els mitjans tècnics, per a realitzar les observacions meteorològiques, eren limitats l’any 1998 es va inaugurar una Estació Meteorològica automàtica gràcies a un conveni de col·laboració amb el Departament de Medi Ambient de la Generalitat de Catalunya. Aquesta va entrar en funcionament el 27 de maig del mateix any. La junta directiva de Mina Vella, sent president el Sr. Artur Mas i Barnet, va iniciar un seguit de gestions per tal d’establir un conveni de col·laboració amb el Departament de Medi Ambient, que fes possible la instal·lació d’una de les estacions meteorològiques del Servei Meteorològic de Catalunya tenia programat d’instal·lar arreu de Catalunya, en el nostre poble. Aquesta estació va estar en funcionament fins al 31 de desembre de 2014.

Des de l’1 de gener de 2015 Aigües de Vilassar ha instal·lat una nova estació automàtica, de la seva propietat, per tal de seguir mantenint l’estudi del clima de la nostra població. Aquesta estació meteorològica mesura la velocitat i direcció del vent a 10 metres d’alçada, la temperatura i la humitat relativa a 1,5 metres d’alçada, la precipitació (mitjançant un pluviòmetre de balancí) i la pressió atmosfèrica. Totes aquestes dades s’emmagatzemen i es processen. En temps real s’hi pot accedir a través d’internet.

A més a més Aigües de Vilassar també ha dotat l’estació amb aparells manuals de precisió homologats (pluviòmetre Hellmann, gàbia meteorològica de fusta i doble persiana, termòmetres de màxima i mínima …) per tal de poder mostrar-los als grups d’estudiants que visiten al museu.

Aigües de Vilassar i Aigües de la Mina Vella, posen aquesta estació meteorològica al servei del poble de Vilassar de Mar i d’aquells organismes, associacions, escoles i persones que estiguin interessats en el seu funcionament. És un privilegi per al nostre poble comptar amb una instal·lació com aquesta que fa que el nom de Vilassar de Mar aparegui en els informatius, prediccions i informes meteorològics. Al mateix temps el seu funcionament regular ens permet d’obtenir una visió clara i precisa de les variables meteorològiques que afecten la nostra vida.

Per a consultar les sèries de dades històriques només cal que us poseu en contacte amb el Museu de la Mina Vella.

Dades actuals de l’estació